Tuesday, June 29, 2010

Ya Allah...tolongla hamba MU ini...assalamualaikum...

skunk jijie nak tukar dri panggilan aku kepada saya atau jie.(konon2nya nak jadik bek!!).hehehehehehehe)..:))
ok2..kali nie entry pasal kekeliruan jie..actually jie n sowng sahabat jie mau pindah umah ttpi

rasa bersalah lak..korunk taw umah sewa jie skunk agak berhantu.mula2 jie x takut mana tpi ble

taw byk cte rasa cm takut lak..hanya kmi berdua yg taw..tpi..ntahla..jie xtaw sama ada keputusan jie nak wat nie btol o x.jdik,sahabat jie ini pun gtaw..kita wat solat isthikarah la..bru kita yakin pe yg kita wat tue btol o salah..

mesti de korunk yg pernah keliru nak wat keputusan kan dan msti ramai yang kaitkan solat nie dibuat hnya tuk cri jodoh kan??..sebenrya tak.bila jie baca stu artikel nie,solat nie kita leh wat serkiranya kita confius lam wat keptusan..bkn stakat pasal jodoh je..lebih baik kita berdoa mminta pertunjuk dri Nya kan..

ok2...
nie jie nak kongsi ngan korunk cmne nak tunaikan solat istikhrah..hope korunk leh amik manfaat dri entry nie..bende yang bek ptt disebar dan dikongsikan..:))

Seseorang yang menghadapi sesuatu soal yang bersifat mudah, sedang ia sendiri masih ragu-ragu mana sebaiknya dilakukan, maka di sunatkan mengerjakan solat yang bukan termasuk wajib.
Solat itu boleh saja di waktu mengerjakan sunat Rawatib atau Tahiyatul-masjid dan boleh pula di waktu malam atau pun siang, sedang bacaan sehabis Al-Fatihah dapat dipilih sekehendaknya.

Niat Solat Istikharah
Sengaja aku mengerjakan sembahyang istikharah dua rakaat kerana Allah Ta'ala

Doa Solat Istikharah
"Ya Allah, saya memohonkan pilihan menurut pengetahuanMu dan memohonkan penetapan dengan kesuasaanMu juga saya memohonkan kurniaMu yang besar, sebab sesungguhnya Engkaulah yang Maha Mengetahui dan saya tidak mengetahui apa-apa. Engkau Maha Mengetahui segala yang ghaib. Ya Allah, jikalau di dalam ilmuMu bahawa urusan saya ini........baik untukku dalam agamaku, kehidupanku serta akibat urusanku, maka takdirkanlah untukku dan mudahkanlah serta berikanlah berkah kepadaku di dalamnya. Sebaliknya jikala di dalam ilmumu bahawa urusan ini buruk untukku, dalam agamaku, kehidupan serta akibat urusanku, maka jauhkanlah hal itu daripadaku dan jauhkanlah aku daripadanya serta takdirkanlah untukku yang baik-baik saja dimana saja adanya, kemudian puaskanlah hatiku dengan takdirMu itu."

amin....


p/s:jie harap jie akan dapat pertunjuk dan moga2 keputusan yg jie wat diredhai Allah dan mendapat keberkatan dri Nya..amin...:)No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...