Wednesday, April 11, 2012

JODOH & KAHWIN MUDA

Salam buat blogku yang sdh lama aku x update..sebenarnya dalam kepala nie da mcm2 topik nak dikongsikan dengan pembaca2 sekalian.bab kata org tua diam2 ubi berisi tapi kan sedak jgak rebus wat makan kan.hehehehe.alhamdulilah aku da selamat habis study.sungguh aku sgt rindu zaman belajar dulu!ada kawan2..bila ase malas,kita boley je nak tuang kelas,tpi ble da keje nie kalo malas amik kop tong gaji la!bila da dapat keje sume sdara mara duk cbuk ty bila nak kahwin..calonnya xde ke?umur da meningkat.excuse me~saya masih muda k.still 23 years old 3months.kadang2 ase lemas kan bila kene ty cmnie.tpi tue mmg lumrah alam la.waduh2 pjg benar mukadimah aku ye..ye aku nak bicara tentang JODOH & TREND KAHWIN MUDA.

Jodoh mmg perkara yg sgt misteri.kdg2 bila kita kapel dengan seseorg, bile da serasi kita seakan dapat mersakan itu adalah jodoh kita.ye kdg2 aku x nafikan aku pun macam tue.tpi mlalui pembacaan aku hampir 90% bakal pengantin perempuan xtaw sama ada si lelaki itu adalah btol2 jodoh dia even dia da lama kapel.seeloknya sebagai org Islam,kita kene sentiasa buat solat istikharah untuk mendapat jodoh yang terbaik.oh ya aku da pernah tulis sal bagaimana hendak mlakukan solat ini.

Dan kdg2 mmg x dinafikan aku ingin berkahwin awal.tpi harus sedar kahwin nie perkara yang amat berat.ia memerlukan kejersama di antara suami dan isteri itu.macam penceramah lam tv tue kata,suami jgn anggap isteri itu pembantunya tpi sebagai pasangan.bila da jadik pasangan maknanya bila seorg buat silp pasangannya harus memberitahu ape silapnya.kemudian kita kena berkomunikasi dengan cara yang berkesan.jika ada yang x kene kita seharusnya berbincang dan bukan memendam rasa.itu hanya memburukkan keadaan.itu mengikut pengalaman aku la.bagi aku cara kita berkomunikasi ngan pasangan kita tue amat penting.

Ok,trend kahwin muda.kawan2 aku pun ramai nikah tyme belaja.mmg ada pro n contra.beselah hidup ini kene de + & -. Kahwin muda mmg bagus sbb dia boley elakkan kita dri terjebak dalam maksiat.aku ingat kata shabat baik aku,katanya bila kahwin pahalanya jadik double!wah2!!masyuk dong!bermesra2 ngan suami pun ley pahala.ssb tue ramai yg kahwin muda ye.hehehehe..ok…entry ini akan bersambung…stay tuned

2 comments:

Reena said...

Boleh kahwin muda tapi suami kenalah matang dan boleh bimbing isterinya. Perkahwinan memerlukan komitmen kedua-duanya, jadi kena saling tolak-ansur, sabar, jujur, tolong-menolong antara satu sama lain. Yang penting bila dah kahwin kena tolak ego masing-masing. Insya-Allah semuanya ok :)

jijie junsu said...

aah~btol kata reena.mmg bez kawen muda.tpi tue la..duk kumpul duit skun nie akak..hehehe.akak pun kawen muda kan:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...