Friday, July 2, 2010

chef jijie!!!

salam!!

excited sgt2 nie!!!hahahaha~semalam jie lepas geram kat dpur taw!aritu kua ngan my best buddies,kitorg g mam kat pizza hut.order macm2..jie excited sgt mam spageti meatball!!then balik trus plan nak beli barang nak masak sama cam spageti kat pizza hut tue...berkobar2 gle!!akhirnya semalam da lepas lurah dendam!!modified sana sini akhirnya terhasil la spageti blognese meatball ala jijie~hehehe~.(^_^)/..muka da terlebey excited nie~maaf ye sume!!hehehehehehe~saya tol2 xdapat menahan gelojak di jiwa ini!!wink2~..

ok2...
nie la hasil dri chef jijie~xtaw la sama ke x ngan spageti pizza hut..i juz try my bez k!;p
kat bawah nie jie bagi sekali ngan resepi k!selamat mencuba!!


spageti blognese meatball ala jijie~

  • 500 gram spaghetti (sepeket)
  • 500 gram daging lembu cincang
  • 200 ml susu
  • 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 4-5 tomato segar ranum - didadu
  • 1 batang carrot – didadu kecil
  • 2 batang celery – didadu kecil
  • 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
  • 2 atau 3 biji lada benggala (optional)
  • 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
  • NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
  • 300gm meatball(tpi nie jijie wat sendiri,korunk leh beli kat kedai..lau xmsuk pun xpe.atas citarsa masing2..v(^_^)/

Cara-cara

  1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. tggu air didih,bru masuk spageti.then,make sure kaco sekali skala and letak sdikit myak zaitun o masak coz xmau bgi pasta tue melekat.
  2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun(tapi jie guna myak masak je,korunk leh masukkan butter gak;p).then,masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
  3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
  4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
  5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
  6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
  7. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat(jie reneh 1 jam lebih tpi lau korunk ske pekat leh reneh lama ag)..:))
  8. kalo u all ske leh hidang ngan keju parmesan~tabur je atas spageti yg da ciap tu!;p

*resepi nie jie dapat dri sowg kawan dan jie modified skit2~hehehehe~


nie muka excited + gle2 pas abis shopping!!hdung jie cam buzzer da!!hahahahahaha


p/s:pas abis mam,jie n my sis menari 1jam lebey~gle punye org kan!!

2 comments:

✿....rossa alina....✿ said...

erkk!!!gulppp...telan lioq tgk mende tuh...hohoho.. ;p

jijie chang said...

hehehe~cubat taw rossa!sedap sgt!:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...